قلعه گوراب Gorab castle
قلعه گوراب
Gorab castle
قلعه گوراب بنایی مرتفع در جوار روستای گوراب (جوراب) است و در ۵ کیلومتری جاده ملایر به اراک قرار دارد.
تپه باستانی گوراب موسوم به قلعه بلنده یا دژ گوراب در روستای گوراب(جوراب) از توابع شهرستان ملایر یکی از آثار تاریخی منحصر به فرد همدان است.
گوراب در انتظارثبت به عنوان روستای هدف گردشگری
«ابراهیم جلیلی»، رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر اظهار داشت: روستای گوراب به علت داشتن قدمت تاریخی، مصوبه کارگروه میراث فرهنگی شهرستان و استان همدان را در زمینه ثبت شدن به عنوان روستای هدف گردشگری داراست اما برای معرفی شدن نهایی به عنوان روستای هدف گردشگری، این مصوبه باید به تهران ارجاع داده شود و مصوبه نهایی هیأت وزیران را اخذ کند.
وی یادآور شد: نام گوراب به علت حمله اعراب به ایران بعدها به جوراب تغییر یافت. این منطقه را به این خاطر گوراب نامگذاری کردهاند که در گذشته تمامی آبها و سیلابهای مناطق اطراف پس از باران به آنجا روانه میشد و پس از مدت کمی در زمین فرو میرفت، به همین علت به این منطقه گوراب گفتند؛ یعنی جایی که آبها در زمین فرو میرود.
رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ملایر در رابطه با دژ تاریخی گوراب خاطرنشان کرد: این اثر منحصربفرد مربوط به هزاره پنجم پیش از میلاد است که در 5 کیلومتری شرق ملایر و جاده ملایر- اراک در روستای گوراب قرار دارد.
این مقام مسئول اظهار داشت: طبق بررسیهای باستانشناسی قدمت این تپه به دوره ایلخانی تا هزاره چهارم قبل از میلاد برمیگردد و در برنامه پژوهشی لایهنگاری تپه در سال 85 که با انجام آزمایشات کربن 14 بر روی مواد آلی موجود انجام گرفت، قدمت لایههای تپه مشخص شد.
رئیس اداره میراث فرهنگی ملایر با بیان اینکه نخستین لایه مربوط به هزاره پنج قبل از میلاد و دومین لایه مربوط به هزاره 6 و 7 میلادی است، ادامه داد: سومین لایه به عصر برنز میرسد، پس از آن دوره تاریخی هخامنشی، اشکانی و ساسانی و از آن پس آثار دوره اسلامی را میتوان یافت که از اوایل اسلام دوره سلجوقی و ایلخانی را شامل میشود./ایسنا
کهن ترین لایه لایه زیرین تپه است که قدمت آن به عصر پیش از تاریخ و حدود هزاره چهارم قبل از میلاد می رسد . قدمت لایه های میانی نیز به هزاره اول قبل از میلاد باز می گردد و لایه های فوقانی نیز مربوط به دوره اسلامی ، از جمله دوره ایلخانی است هنگامی که نفوذ سومریها در مناطق زاگرس نشین آن زمان گسترش یافته بود ، دژ گوراب یکی از هشت کانون اقتصادی سومریان در منطقه بود و کارکرد اصلی آنها ،جمع آوری کالاهای مورد نیاز تمدن اروکی در جنوب بین النهرین بوده است . در دوره اشکانی قلعه ای مستحکم در این بنا محل بنا شده بر بنا به نظر باستان شناسان سکونت در این مکان تا دوره اسلامی ادامه یافت و نام عربی شده این دژ یعنی جوراب نیز در این دوران رایج شده است
منبع متن سبز رنگ : متن یک فیلم مستند ازصدا و سیما مرکز استان همدان
فیلم مورد نظر را می توانید در بخش فیلم وبلاگ مشاهده بفرمایید